Campingferie i Slovenien

Hvis du aldrig har besøgt Østeuropa, er Slovenien det perfekte sted at starte.

Placeret som det 7. mest fredelige land i verden af Global Peace Index, er Slovenien velegnet til at berolige nerverne for enhver. Friluftsentusiaster vil elske dette lille land, der hovedsagelig består af skove, bjerge, søer, vandfald og strande. Spis de lokale retter, smag vinen, honningen, ferskvandsfisk, pasta og kartofler i forskellige retter. Deltag i ”Kurentovanje” eller ”Kurent Carnival”: en festival, hvor de lokale går gennem byen i deres traditionelle kostumer. Et ritual for at ”skræmme” vinteren væk. Med alle disse skøre festivaler, lækker mad og den fantastiske natur er Slovenien et spændende feriemål i Østeuropa, som du simpelthen ikke bør gå glip af.

slovenia mountain plains
Algemeen ViaLora ijsje
slovenia lake mountains
se alle billeder (4 )

Slovenien er et smukt land, der grænser op til Italien, Østrig, Ungarn og Kroatien. Landet er på størrelse med staten Massachusetts og har en befolkning på ca. 2 millioner personer(Massachusetts har næsten 7 millioner!). Faktisk består over halvdelen af landet af skove. Men fortvivl ikke, der er masser af andre interessante ting at se i landet, såsom bjerge, sletter, strande, huler, søer… du skal bare vælge. Men hvordan er klimaet i Slovenien? Nær kysten vil man opleve varmt middelhavsklima, mens det i Alperne naturligvis er køligere og mere regnfuldt om sommeren.

Slovenien er det eneste land i Europa, der både har Pannonian-sletten, karstlandskabe, Alperne og Middelhavet. Vandfaldene i Slovenien er berømte: der er 260 fordelt rundt om i landet, med Boka-vandfaldet som det største. Et populært feriemål i Slovenien er byen og søen i Camping Bled. Søen Bled betragtes som en af de smukkeste søer i verden med en lille ø i centrum af søen, der huser en gammel kirke. Kirken på øen har en klokke, og sagnet fortæller, at hvis du ringer med klokken, vil dine ønsker gå i opfyldelse. Langs søbredden finder du Camping Bled med en førsteklasses udsigt over vandet. Dog er den største sø i landet Bohinj. Udover søerne strømmer turister i Slovenien, ofte til bjergene, mere specifikt Mount Triglav med dens højeste tinde på 2.864 meter. Grotter er også en populær destination, især Skocjan-hulerne, der er berømte for deres kalksten. De lokale tager naturen meget alvorlig, især i betragtning af at de er det 5. mest miljøvenlige land i verden.

Den 25. juni i 1991 erklærede Slovenien sin uafhængighed fra Jugoslavien. Det nationale og officielle sprog er slovensk, men der er næsten 50 forskellige dialekter af sproget! De to næste mindretalssprog er italiensk og ungarsk. Bortset fra at lære nye sprog, bruger slovenerne deres tid på at spille håndbold, nippe til vin med deres venner, rafting og biavl. Ja, du læste det korrekt ... biavl. Det siges, at der er over 90.000 biavlere i Slovenien, og i betragtning af dens lave befolkningstal på 2 millioner, trækker ca. 1 ud af hver 22 slovenere i en bi-dragt og maske. Dog er honning er ikke den eneste delikatesse i Slovenien. En af de vigtigste dele af enhver kultur er maden! Selvom det er et relativt nyt land, går anerne tusinder af år tilbage og tager kulinarisk inspiration fra de omkringliggende lande. Så tænk på gnocchi, byg, kål og pizza. De fleste traditionelle slovenske retter indeholder mel, byg eller boghvede som base samt kål og kartofler.

Hvis du er mere interesseret i de historiske aspekter af landet, kan du prøve at tage til Ptuj, den ældste by i Slovenien. Beboet siden stenalderen blev den nuværende by bygget på romerske fundamenter. Ptuj omtales nu som en ”museumsby” med masser af historie og kultur. En delikatesse i Slovenien er ”Old Vine” fra Maribor, der er den ældste vinstok i verden. Den har overlevet gennem tiderne, og der produceres stadig druer hvert år, som der fremstilles flere hundrede flasker vin af om året. Selvom det siges, at der er en vingård for hver 70 personer i Slovenien, er dette bestemt den mest berømte vin i landet. Slovenien har ikke kun den ældste vinstok i verden, men også det ældste møllehjul i verden. Dette møllehjul, der stammer fra omkring 3150 f.Kr., blev fundet i 2002 ca. 20 km sydvest for Ljubljana. Så her er masser af kultur og historie at finde i dette østeuropæiske land. Skal Slovenien være dit næste feriemål?